Jdi na obsah Jdi na menu
 


Co dělat před závodem

23. 6. 2008

Když jsem jela absolvovat svůj první triatlon, věděla jsem pouze kam jedeme a že za dokončení dostanu tričko. Po doběhnutí jsem zkonstatovala, že pár rad by mi určitě prospělo. Pokusím se tady shrnout moji přípravu na závod.

Závody Českého poháru se většinou konají kolem Prahy (+/- 100km). Podle vzdálenosti a časového harmonogramu závodu, jedeme buď  den před závodem nebo až v den závodu. Pro závodníky je výhodnější se před závodem vyspat a nebýt vyhrkaný a unavený z cesty, proto je pro soutěžící z větší dálky lepší přijet o den dřív.

Spánek je důležity- jak víme všichni. Před závodem by se mělo jít dřív do postele, aby si tělo odpočinulo a nabylo sílu a energii.

Ráno po vzbuzení neuškodí jít se proběhnout (rozproudit se) a procvičit.

Lehce se nasnídat- množství jídla, které pojmete záleží na časovém harmonogramu, pokud závodíte až odpoledne nemusíte se bát najíst-ale s mírou, protože tělo stravu vytráví. Nejzákladnější je dodržovat pitný režim.

Po snídani/ příjezdu byste se měli jít, co nejdřív zaregistrovat. K registraci je zapotřebí registrační průkazka(pokud namáte, tak nebudete započítáni do bodování Českého poháru) a peníze. Po zaregistrování Vám tělo popíší Vašim příslušným číslem.

Při registraci je vhodné si prohlídnout mapy s vyznačenými trasami pro plavání, kolo a běh(někdy se můžou objevit i zákeřnosti v podobě výběhu z vody nebo 2 dep) a podívat se, popř.zeptat se na teplotu vody a použití neoprenu.

Po zaregistrování si jděte projet cyklistickou trať (nachystat a seřídit kolo) a proběhnout alepspoň kousek nebo celou trasu běžecké části (je dobré brát si s sebou dvoje běžecké boty, protože někdy mezi ukládáním věcí do depa a závodem může být i hodinová pauza- v tomto případě se můžete proběhnout až po uložení věcí)

Po rozvičce se mi osvědčilo nachystat si věci (které ponesete do depa) do igelitové či jiné tašky- to znamená: pití, cyklistické tretry, cykl. helmu, cykl. brýle, gumičky, běžecké boty, malý ručník a přehazovačku"= opasek z gumy, na který si připevníte špendlíky číslo.

Pokud máte už vše nachystané, můžete si dát věci do depa.

V depu: kolo si pověste za sedlo=říditky k sobě= na stranu ven z depa, abyste byli rychlejší a nemuseli se s kolem otáčet, a do držáku si dejte pití-lepší je přijet a mít pití už v kole:) Na dráty od brzd=nahoru do beranů si dejte otevřenou helmu s otevřenými brýlemi pro rychlejší nasazení. Boty- pokud máte tretry, so upevněte pomocí gumiček= zacvaknete botu do pedálů, dáte do vodorovné polohy a za přezky připevníte gumičkami jakkékoliv k části kostry kola, aby boty držely, nebo si je také můžete položit do Vašeho vymezeného prostoru.

Běžecké boty si dejte, tak aby byly cyklotretry uprostřed, nebo pokud máte dostatek místa tak si je dejte z Vašeho pohledu za cyklotretry. Mezi běžecké boty si dejte čepici a na ni otevřenou přehazovačku položenou číslem dolů- přehazovačku potřebujete pouze na běh, na kolo si ji dávat nemusíte. Před tretry si někteří závodníci pokládají ručníky, aby si možná utřely nohy- já jsem to ještě nevyužila, i když jsem si ho vzala.

Po uložení se můžete vrátit k autu a chystat si plavecké věci na závod, rozcvičit se, proběhnout se. Pokud víte, že se závodí v neoprenu, je lepší přijít s neoprenem ke startu o půl hodiny dřív, abyste se do něj stihli v klidu nasoukat a rozplavat. Pokud Vám pořadatelé do registrační igelitky dají plaveckou čepici s napsaným číslem nebo i bez něj, měli byste v ní závodit. Je dobré si pod ni dát svoji vlastní čepici, protože darovaná škudlí vlasy a máte pocit, že po sundání jste z poloviny plešatí.

Před závodem je důležitý pitný režim- při závodě už moc času mít nebudete.

Jakmile jste nachystaní, jděte se rozplavat a překonat před startovní nervozitu a hlavně sami sebe.

Pořadatelé Vám budou průběžně hlásit, kolik minut zbývá do startu:) Není se čeho bát- plnou parou vpřed:) 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář